Een belangrijke sterkte van inbreng van organische stof is de verhoging van het organische stofgehalte van de bodem. Daarnaast speelt het ook een belangrijke financiële rol en een sleutelrol in het principe van circulaire landbouw.
Door organisch materiaal op het veld te brengen, neemt het gehalte aan organische koolstof in de bodem toe. Dit heeft een positief effect op de waterregulatie in de bodem: het water kan gemakkelijker infiltreren en wordt door de bodem opgeslagen, waardoor het in droge perioden langer beschikbaar blijft voor het gewas. Deze betere waterregulatie resulteert in een hogere opbrengst.
Meer informatie:
Het gebruik van organisch materiaal is een manier om nutriënten op de boerderij of akker te houden, waardoor de nutriëntencirkel (meer) gesloten is.
Organische stof is meer dan koolstof alleen. Onderzoekers hebben soms over organische koolstof in de bodem, dan weer over organische stof in de bodem, maar dit zijn verschillende manieren om dezelfde basiseigenschap van de bodem te meten.
De verhouding tussen koolstof en stikstof in een bodem heeft een invloed op hoe goed de bodem functioneert. Om in leven te blijven, hebben bodemmicro-organismen een koolstof-stikstofverhouding nodig van 24 delen koolstof (C) op 1 deel stikstof (N). Als die verhouding niet klopt, worden belangrijke macro- en micronutriënten geblokkeerd en wordt de nutriëntencyclus en de afbraak van gewasresten beïnvloed. Voor een evenwichtige C:N-verhouding is een diversiteit aan gewassen nodig.